- De dollar stond dinsdag op het hoogste punt sinds december 2002 ten opzichte van andere belangrijke valuta.
- Beleggers verwachten dat de hoge inflatiecijfers ervoor zorgen dat de Federal Reserve de rente sneller zal verhogen.
- Hogere rentetarieven in de VS maken het relatief aantrekkelijker om vermogen in dollars aan te houden.
- Lees ook: Is 1 euro straks evenveel waard als 1 dollar? Dat lijkt een kwestie van tijd
De dollar bereikte dinsdag de hoogste stand in twee decennia. Grote financiële instellingen voorspellen intussen dat de Federal Reserve woensdag de grootste renteverhoging sinds het begin van de jaren negentig zal doorvoeren.
De US dollarindex, die de prestaties van de Amerikaanse munt meet ten opzichte van zes belangrijke andere valuta, passeerde maandag het niveau van 105,04 punten en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds december 2002.
De dollarindex meet de waarde van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro, de Japanse yen, de Britse pond, de Canadese dollar, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank.
De dollar doet het gemiddeld beter dan deze valuta, omdat de Amerikaanse centrale bank heeft aangegeven de rente te willen blijven verhogen in een poging de inflatie in de VS te beteugelen.
Snel stijgende rentetarieven in de VS zullen de positie van de dollar hoogstwaarschijnlijk versterken, omdat het meer oplevert om activa in dollars aan te houden, in vergelijking met andere valuta.
Analisten van zakenbanken Barclays, Goldman Sachs en Jefferies voorspellen allemaal dat de de Amerikaanse centrale bank zal instemmen met een renteverhoging van 0,75 procentpunt tijdens haar bijeenkomst woensdag.
"Wijzelf en Barclays hebben onze Fed-rate call verhoogd van 50 basispunten naar 75 basispunten tijdens deze vergadering," zei valuta-analist Brad Bechtel bij Jefferies recentelijk. "We denken niet alleen dat de Fed moet verhogen, maar ook dat ze daadwerkelijk tot die hoogte zullen gaan."
Een verhoging met 0,75 procentpunt zou de grootste renteverhoging van de Fed zijn sinds 1994. Toenmalige Fed-voorzitter Alan Greenspan verdubbelde de beleidsrente van de centrale bank naar 6 procent in een reeks van slechts zeven renteverhogingen.